De Plek van Marjoke Roorda

In 1994 begon bij de VPRO een multimediaal radioproject. Elke week onderzocht de VPRO een plek. Een vierkant stuk oppervlak van Nederland die door driedimensionale beschrijving als het ware een blok vormde. Zo ontstond een kaart van ons land als een blokkendoos opgebouwd uit doorzichtige kubussen. Op de radio hoorde men wat er in en om de kubus aan de hand is, in Kasteel Groeneveld werd dit door foto's, tekeningen en maquettes visueel gemaakt. Luisteraars kunnen de plek ook nu nog bezoeken met als gids het programma in de koptelefoon. De plek heeft een menselijke maat, is bewandelbaar. In de laatste maanden van haar tijd 35-jarige carriere bij de VPRO bewerkte Marjoke Roorda haar piece-de-resistance, De Open Plek, voor publicatie op Woord.nl.

Nederland behoort tot de meest dichtbevolkte gebieden ter wereld. Dit veroorzaakt een zeer intensief gebruik en kennis van het land. Wij, de bewoners van dit land zijn er met zijn allen continu mee bezig. We graven in de grond en vinden zowel potscherven als landbouwgif. We turen door een verrekijker en zien zowel vogels als hoogspanningsmasten. We nemen luchtfoto's erbij. We pakken het bestemmingsplan. Hoe was het, hoe wordt het hier. Nederland werd opnieuw in kaart gebracht , d.m.v. een culturele milieu-effect-rapportage.
De media waren: Een stukje stafkaart wekelijks in de VPRO-gids, met een begeleidend artikel.
Daarnaast stond in Kasteel Groeneveld te Baarn een Permanente Expositie van vierkante boxen met Nederland erin . Cassettes konden daar beluisterd worden, foto's en beeldend werk bekeken, PLEK-vondsten en PLEK-watermonsters aangeraakt en besnuffeld. Alles binnen een wekelijkse vierkante kilometer, volgens de kaart van de Topografische Dienst.

En op Radio 5:Elke week onderzocht de VPRO een plek. Een vierkant stuk oppervlak van Nederland die door driedimensionale beschrijving als het ware een blok vormde. Zo ontstond een kaart van ons land als een blokkendoos opgebouwd uit doorzichtige kubussen. Op de radio hoorde men wat er in en om de kubus aan de hand is, in Kasteel Groeneveld werd dit door foto's, tekeningen en maquettes visueel gemaakt. Luisteraars kunnen de plek ook nu nog bezoeken met als gids het programma in de koptelefoon. De plek heeft een menselijke maat, is bewandelbaar.

In de loop van het bestaan van De Plek ontstond er in bij Hogeschool Holland een nieuwe onderwijsmethode voor een combinatie van aardrijkskunde, geschiedens, biologie, omgevingsleer en maatschappijleer: DIANE de internetatlas van Nederland. Dat werd een extra medium met kinderen!

In 2000 werd de Open Plek opgezet, meer gericht op de toekomst van de Ruimtelijke Ordening van ons land, in regionale brokken om grotere verbanden te duiden. Hierbij werd samengewerkt met o.a. universitair onderwijs (TUD).

Eind 1997 werden de eerste Plek paginas op internet aangemaakt. Vanaf dat moment was De Plek een Site die later uitgroeide tot De Open Plek, een discussieomgeving voor de omgevingsdiscussie. Een archelogische cybervindplaats die zal kan uitgroeien tot een database voor mensen die bewust bezig zijn met de kwaliteit van hun woon- werk- en recreatieomgeving.