Dick Bruna

"Een goede lijn heeft een goede bibber (...) In die bibber zit de tekenaar verborgen"

Op 21 juni 1955 wordt nijntje bedacht in Egmond aan zee. Dick Bruna bedenkt voor het slapen gaan een verhaaltje voor zijn oudste zoon over een wit konijntje dat ze die dag samen hebben gezien; hij geeft het de naam nijntje. Een nijntjeboek bevat vierentwintig pagina's, met op elke rechterpagina een tekening en op elke linkerpagina vier regels vers. de boeken worden in een klein formaat gedrukt, omdat dick bruna het belangrijk vindt dat zijn publiek het gevoel heeft dat de werkjes voor hen gemaakt zijn en niet voor hun ouders.

Inmiddels is nijntje al bijna 60 jaar oud en internationaal bekend - buiten Nederland overigens als 'miffy' - niet alleen als personage in de boekjes, maar ook als design-icoon. Nijntje wordt gekenmerkt door een eenvoudige stijl van tekenen en het gebruik van primaire kleuren. de kinderboekjes van dick bruna zijn al in ruim 40 talen verkrijgbaar. tegenover het centraal museum in utrecht is sinds 2006 een permanente tentoonstelling van het werk van dick bruna te zien in een naar hem vernoemd huis. Nijntje staat in brons vereeuwigd op het nijntje-pleintje in utrecht. Het beeldje werd gemaakt door Marc bruna, Dick’s zoon.

In het oeuvre van dick bruna worden consequent geen hoofdletters gebruikt, ook waar dat volgens de gangbare spellingsregels wel wordt gedaan. namen in nijntje worden daarom met kleine letter geschreven.

In 1987 ging programmamaker trees verberne, die vandaag de dag in goede gezondheid in zuid-frankrijk woont, voor ‘een leven lang’ van de NOS op bezoek bij dick bruna in zijn atelier in het centrum van Utrecht.

In 2004 beschreef Bruna zijn voor VPRO's De Avonden het uitzicht vanuit zijn atelier.