Het wonderlijke verhaal van Plots

Woensdag 5 juni won VPRO's Plots de Zilveren Reissmicrofoon gewonnen, de prijs voor het beste radioprogramma van Nederland. Helaas moet het programma eind 2013 gaan stoppen. In Woord.nl zijn gelukkig alle verhalen uit Plots te beluisteren. Lees hier waarom Plots met deze prijs werd bekroond.

Plots: Juryrapport Zilveren Reissmicrofoon 2013

Plots is een programma met onwaarschijnlijke, maar ware verhalen rond één thema. Kleine menselijke verhalen die je raken en aan het denken zetten, waar je mond van openvalt of waar je hardop bij in de lach schiet.

Een nadeel van radiodocumentaires is dat ze, door de realiteit van hun onderwerp, niet altijd tot de verbeelding spreken. De luisteraar hoort knerpend grind waar een studio-interview op zijn plaats zou zijn geweest.

Een nadeel van hoorspelen is dat ze weleens willen weglopen met de maker: geen dialoog is te gek, geen effect wordt geschuwd, geen wending is ondenkbaar. De luisteraar lijdt dan onder een kunstwerk zonder vierde muur, zonder ‘suspension of disbelief’.

Plots van de VPRO is een hybride die van beide vormen de nadelen geraffineerd elimineert en de voordelen uitmuntend combineert. Plots is schitterende vertelradio over ware absurditeiten in het menselijk bestaan.

De jury van de Zilveren Reissmicrofoon is onder de indruk. Van de rijkdom aan levensverhalen die de programmamakers weten aan te boren. Van de ongewone en toch indringende manier waarop de luisteraar wordt meegenomen in de levens van gewone - en soms niet zo gewone - mensen. Van hun openhartigheid. Van de mooie balans tussen objectiviteit en betrokkenheid. En niet in de laatste plaats van de vormgeving: waar nodig indringend en soms zó subtiel.

De makers van Plots gooiden reeds hoge ogen met 1 Minuut en Een grote bruine envelop. Ze schromen niet om te verwijzen naar hun inspiratiebron: This American Life, een reeks radiodocumentaires die waargebeurde levensverhalen uit alle hoeken van de Verenigde Staten laat horen. Maar Plots staat zelfstandig in een lange Nederlandse traditie van vertelradio. Soms dringen herinneringen aan de KRO-klassieker Damokles zich op.

Plots wordt gemaakt door een dozijn mensen en samengesteld door Katinka Baehr en presentator Jaïr Stein. Tot de jaarwisseling was ook Chris Bajema betrokken als maker en presentator. De Zilveren Reiss-nominatie voor Plots is een compliment voor al deze programmamakers én voor alle anderen die dit bijzondere project in de wereld brachten en hopelijk nog lang in leven zullen houden.

Hierbij mogen niet onvermeld blijven: het Mediafonds, de NPO en het unieke Radio 1-ontwikkelplatform Radiolab, dat met Papa Hotel Radio eerder een katalyserende rol speelde in het tot stand komen van dit schitterende format. Hopelijk is Plots een lang en boeiend leven beschoren.

Tot slot. Wie Plots weleens heeft beluisterd, weet dat het programma één onuitwisbare schandvlek kent. In een wereld van ongelimiteerd budget was die allang weggepoetst. En de jury baalt er wel van: één keer per maand?!

Plots is in 2013 uitgeroepen tot winnaar van de Zilveren Reissmicrofoon.

Wonderlijke verhalen rond een thema

Alle uitzendingen van Plots

 1. Plots # 1. De nieuwe huisgenoot

  Wonderlijke, ware verhalen rond een thema. Vandaag: De nieuwe huisgenoot, over ongenode gasten en bezoekjes die ontsporen. Met schoonmakers, asielzoekers, delinquenten, katten en kunstenaars.

  26 september 2010 42 min. VPRO
 2. Plots # 2. Mijn ware ik

  Wonderlijke, ware verhalen rond een thema. Vandaag: Mijn ware ik.

  31 oktober 2010 VPRO
 3. Plots # 3. Weldoeners

  Wonderlijke, ware verhalen rond een thema. Vandaag: Weldoeners. Weldoeners hebben soms onverwachte motieven en hun daden onbedoelde gevolgen. Over een buschauffeur met plankenkoorts en mensen helpen als psychiatrisch ziektebeeld.

  28 november 2010 43 min. VPRO
 4. Plots # 4. Miraculeus

  Wonderlijke, ware verhalen rond een thema. Vandaag: Miraculeus. Verhalen van nuchtere mensen in worsteling met wonderen.

  26 december 2010 49 min. VPRO
 5. Plots # 5. Lijstjes

  Wonderlijke, ware verhalen rond het thema: Lijstjes.

  31 juli 2011 42 min. VPRO
 6. Plots # 6. Burgerzaken

  Burgerzaken. Speciale aflevering met bijzondere verhalen van mensen door heel Nederland. Een ding hebben ze met elkaar gemeen: ze staan allemaal in de rij bij het loket burgerzaken.

  27 februari 2011 49 min. VPRO
 7. Plots # 7. Net niet

  -Net niet. Verhalen van mensen die vechten voor erkenning, hopen op de grote doorbraak en een leven lang op zoek zijn naar de ware liefde. Mensen met een droom, die hun doel net niet bereiken.

  27 maart 2011 49 min. VPRO
 8. Plots # 8. Plots Potpourri

  Wonderlijke, ware verhalen rond een thema. De Plots Potpourri Bonusaanbieding. De mooiste, geestigste en meest ontregelende Plots-verhalen die geheel ten onrechte nooit de uitzending hebben gehaald.

  24 april 2011 49 min. VPRO
 9. Plots # 9. Knuffels

  Thema: Knuffels. In Plots: wonderlijke, ware verhalen rond drie beren, één tijger en vijf vuilniszakken vol knuffels.

  29 mei 2011 41 min. VPRO
 10. Plots # 10. De erfenis

  De erfenis. Wat laat je na? Bij wie komt het terecht? Wat blijft er van over? Wonderlijke ware verhalen over erfenissen in Plots.

  26 juni 2011 49 min. VPRO
 11. Plots # 11. Het systeem

  Wonderlijke, ware verhalen rond een thema. Vandaag: Het systeem.

  25 september 2011 41 min. VPRO
 12. Plots # 12. Familiealbum

  Wonderlijke, ware verhalen rond een thema. Afl. Familiealbum, vol familieverhalen die niet in de fotoboeken terechtkomen. Met o.a. het verhaal van een man die op zoek gaat naar zijn broer in Bangladesh.

  30 oktober 2011 49 min. VPRO
 13. Plots # 13. Dromen

  Wonderlijke, ware verhalen over dromen. Dromen die beginnen in de nacht maar doorsijpelen in de dag, totdat ze het hele leven beïnvloeden. Ton droomt elke nacht van een bootje in een rivier. Aan de oever staat een man die zwaait. En dan ziet hij een foto van de man uit zijn dromen in het echt.

  27 november 2011 49 min. VPRO
 14. Plots # 14. Thuiskomen

  Thema: Thuiskomen. Verhalen over het ongrijpbare verlangen naar een plek die voelt als thuis en alles wat dat gevoel in de weg kan staan.

  25 december 2011 49 min. VPRO
 15. Plots # 15. Onmogelijke liefde

  Wonderlijke, ware verhalen rond een thema. Onmogelijke liefde. Absurde, ontroerende en ontregelende variaties op een klassiek thema: de onvermijdelijke, maar tot mislukken gedoemde liefde.

  29 januari 2012 49 min. VPRO
 16. Plots # 16. Verzamelaars

  Wonderlijke ware verhalen over verzamelaars en hun collecties. Collecties die met pijn en moeite worden opgebouwd en soms met pijnlijk gemak weer worden afgebroken.

  26 februari 2012 49 min. VPRO
 17. Plots # 17. Praktische oplossingen

  Mensen die pijnlijke problemen te lijf gaan met onorthodoxe oplossingen. Probleem 1: Je mag je broer en zus niet ontmoeten. Probleem 2: Je autistischzoon zoon raakt in paniek buiten zijn vertrouwde omgeving. Probleem 3: Je echtgenoot is overleden. Praktische oplossingen!

  1 april 2012 49 min. VPRO
 18. Plots # 18. Halve waarheden

  Wonderlijke, ware verhalen rond een thema: Halve waarheden

  29 april 2012 42 min. VPRO
 19. Plots # 19. De wonderlijke avonturen van de familie Omerovic

  Wonderlijke, ware verhalen rond een thema. De wonderlijke avonturen van de familie Omerovic. Adnan en Narcisa zijn vluchtelingen die weigeren vluchtelingen te zijn.

  27 mei 2012 45 min. VPRO
 20. Plots # 20. De weg terug

  Wonderlijke, ware verhalen rond het thema: De weg terug. Vier verhalen over mensen die de weg terug proberen te vinden naar huis, naar zichzelf of naar een leven waar alles beter was.

  26 augustus 2012 42 min. VPRO
 21. Plots # 21. Vriendschap in blik

  Verhalen die het waard zijn te vertellen, ditmaal over het thema: Vriendschap in blik

  30 september 2012 49 min. VPRO
 22. Plots # 22. Lief dagboek

  Wonderlijke, ware verhalen rond het thema: Dagboeken.

  28 oktober 2012 49 min. VPRO
 23. Plots # 23. De kracht van het beeld

  31 december 2013 45 min. VPRO
 24. Plots # 24 De Ontdekking

  Over kleine en grotere ontdekkingen. Ouders ontdekken hun zoon, een vrouw ontdekt haar vader, een man vindt zijn draai en een museum ontdekt een kunstschat waar het niet op zit te wachten. Plots is een programma met onwaarschijnlijke maar ware verhalen rond één thema. Kleine menselijke verhalen die je raken en je aan het denken zetten, waar je mond van openvalt of hardop bij in de lach schiet. Het programma is geïnspireerd door het Amerikaanse documentaireprogramma This American Life en kwam tot stand met steun van het Mediafonds. Plots is winnaar van de Zilveren Reiss Microfoon 2013.

  24 februari 2013 45 min. VPRO
 25. Plots # 25 De Baas

  4 maart 2013 45 min. VPRO
 26. Plots # 26 Verdwijnen

  28 april 2013 45 min. VPRO
 27. Plots # 27 De diagnose en het medicijn

  Verhalen over de liefde voor een pil, schilderijen op recept en gezonde mensen die gek gemaakt worden door hun psychiater. (foto: Prosper de Roos).

  29 april 2013 45 min. VPRO