Fluiten in het donker

Zes literaire auteurs wagen zich aan een hoorspel

uitvergroten

Bijna een jaar geleden kregen zes literaire auteurs de opdracht een hoorspel te schrijven voor de publieke omroep. De schrijvers werden gekoppeld aan radioregisseurs en producenten. Het resultaat van deze samenwerking hoort u vanaf 6 maart wekelijks op Woord.nl en tijdens het HoorspelHalfuur op NPO Radio 1, elke vrijdagnacht van 12 tot half 1.

#1 Verhaal voor het slapen gaan

Elke avond voor het slapen gaan vraagt de kleine Suzie om een verhaaltje aan haar moeder. Het liefst over die man die kwam praten over haar vader die ze niet meer zien en over het zeemonster… Horror in Amsterdam.

Schrijver: Esther Gerritsen. Regisseur: Marlies Cordia (De HoorSpelFabriek, AVROTROS)

#2 De Jachtclub

Tom, een zelfgenoegzaam politicus van een kwijnende partij, wordt verraden. Door de beruchte columniste Mylene? Of door zijn eigen partij? 

Schrijver: Wanda Reisel. Regisseur: Vibeke von Saher (De HoorSpelFabriek, AVROTROS)

#3 Probeer om te keren

Sylvia Hoeks en Maarten Heijmans in een radiodrama waarin een sollicitatiegesprek ontspoort in een geraffineerd machtsspel. Schrijver: Christiaan Weijts. Regisseur: Stef Visjager (Radiomakers Desmet, VPRO)

#4 Een lege plek

Pelle en zijn vader krijgen een ongeluk. Pelle sterft en probeert met zijn vader in contact te komen.
Schrijver: Maartje Wortel, regisseur: Aletta Becker Producties, VPRO)

Met Jonas Smulders, Ariane Schluter en Marcel Hensema.

#5 Een soort Middeleeuwen

Tirannieke regisseur bouwt om zijn maffiageld weg te sluizen een Middeleeuws 'grid' en wordt door zijn slimme technicus voor eeuwig daarnaartoe verbannen.

Schrijver: Ilja Leonard Pfeiffer, regisseur: Vibeke von Saher (De HoorspelFabriek, NTR).

#6 Vrouw zonder schaduw

Wanneer Tara op een avond een ongeluk krijgt met een tram vindt het ambulancepersoneel een pistool in haar tas. Op de operatietafel wordt Tara achtervolgd door de spoken uit haar jeugd en zal ze moeten afrekenen met haar Iraanse familie. Schrijver: Kaweh Modiri, regisseur: Jeroen Stout (Stout & Smits, NTR).

Om een kwaliteitsimpuls aan het Nederlandstalig radiodrama te geven besloten het Mediafonds, het Nederlands Letterenfonds en de omroepen VPRO, NTR en AVROTROS tot een gezamenlijk project getiteld Fluiten in het donker. Het Letterenfonds verstrekte de schrijfopdracht en het Mediafonds ondersteunde de productie van de hoorspelen. De reeks kwam mede tot stand in het kader van de lancering in maart 2014 van Woord.nl.

‘Want wie de gave van het woord heeft, heeft de macht in deze wereld. We hebben allemaal bedoelingen en verlangens. We zijn sociale maar ook zelfzuchtige dieren die hun wensen ingelost willen zien. We fluiten in het donker maar laden achter onze rug een pistool.’ Wanda Reisel over het hoorspel in het tijdschrift 609 – cultuur en media van het Mediafonds.