Föhnkrankheit

Een audioverhaal over de wind

 

Veel winden waaien alleen langs, met een stoot en zucht trekken ze voorbij, maar sommige winden brengen iets teweeg. Dit zijn de Noordwesters, de Föhns en de Tramontana's. Deze krachtige winden bespelen al je zintuigen. Dit audioverhaal van radiomaker Prosper de Roos gaat op zoek naar de krachten die in deze winden verborgen liggen.

In een mix van hoorspel en documentaire maken we kennis met een aantal bijzondere, waargebeurde verhalen over de wind en onverwachte bijwerkingen. Zoals het verhaal van aëronaut Gaston Tissandier (1), die zich in 1875 met een toen net uitgevonden heliumballon omhoog laat zweven, vastbesloten om de atmosfeer in kaart te brengen.

Op de grond maken wij kennis met een aantal actuele windverhalen. Zoals dat over een bergwind die kinderen doet rollen, alsook een verhaal over een unheimische, Nederlandse windstilte. Of het relaas van een Zwitsers dorp, waar de bewoners wachtlopen als een stroperige, hete valwind door het dal blaast. Dan kraken de huizen en nemen verkeersongelukken toe.

(1) Gaston zijn verhaal is gebaseerd op de notities van aëronaut Gaston Tissandier (1839-1906) uit het boek Travels in the air (Glaisher, 1871).


Credits:

Met Lucas de Man als aëronaut Gaston Tissander en Hidde Simons als kapitein Sivel.

Verder met: Titus Dürst, Marco van Heerde, Toos Linneman, Rudolf Nägerli, Helen Ochsenbein, Kapar Ott, Simon Von Weissenfluh en Walter Von Weissenfluh.

Research Nederland: Esma Linneman
Research & Productie Zwitserland: Titus Dürst
Muziek: Zeno van den Broek
Regie, montage en productie: Prosper de Roos

Bijzondere dank aan De Fohnwacht van het dorp Guttannen in Zwitserland, Gasthof Bären, Magda Augusteijn, Liesbeth Prins en Studio Vermeer.

Deze productie is gemaakt voor Woord.nl en werd mogelijk gemaakt vanuit de regeling Open Woorden, van het Mediafonds.