Attentie: hedendaags

Vanaf aanstaande zondag vindt de Gaudeamus Muziekweek plaats op diverse locaties in Utrecht. Tijdens de jaarlijkse muziekweek worden er hedendaagse composities uitgevoerd op diverse podia in de stad. Componisten van over de hele wereld sturen hun werk in en een selectie daarvan wordt daarvan uitgevoerd. Een internationale jury bepaalt de voorselectie en de uiteindelijke winnaar van de Gaudeamus Prijs, deze mag maximaal 30 jaar oud zijn. Als voorbereiding een historische cursus Hedendaags uit 1967, die ism Gaudeamus tot stand kwam.

In 1947 organiseerde de Stichting Gaudeamus, destijds gevestigd in een villa te Bilthoven, de eerste Bilthovense Muziekweek en al snel groeide de organisatie uit tot internationaal niveau. Aanvankelijk was de week gewijd aan Nederlandse componisten, maar al in 1950 werd de Muziekweek opengesteld voor componisten uit de hele wereld. Tussen 1977 en 1983 werden de diverse geldprijzen afgeschaft, selectie en uitvoering waren nu de bekroning van de beste ingezonden werken.

In 1984 keerde de competitie binnen de Muziekweek selecties terug, nu nog maar met 1 prijs: de Gaudeamus Prijs. Deze prijs bestaat nu uit een bedrag van 4.550,- Euro als opdracht voor het schrijven van een nieuw werk, en is zodoende een hulp in de carrière van de componist. Het opdrachtwerk wordt uitgevoerd in de Muziekweek van het daarop volgende jaar.

Dit jaar draait de week, afgezien van de genomineerde stukken en de jaarlijks terugkerende ‘Night of the Unexpected’ in Tivoli, om een aantal centrale thema’s. Dit zijn Russische Klanken, Ontmoet Europa, Utrechtse Ensembles en de Vrede van Utrecht. Hoe deze thema’s precies uitgevoerd en verbeeld worden, ziet u het best in het programma op de site (http://muziekweek.nl/programma/muziekweek13/index.php?soort=thema). Uitvoerenden zijn onder meer Ensemble Klang, één van de meest toonaangevende ensembles van Nederland: het Asko|Schönberg onder leiding van Reinbert de Leeuw, en Het Orkest van de 21ste eeuw.

De stichting werd in 1945 in Villa Gaudeamus in Bilthoven opgericht door de Duitser Walter Maas, die voor de Tweede Wereldoorlog vanuit Mainz naar Nederland was gevlucht voor het Nazi-regime. Zijn stem hoort u onder meer in de uitzending van Woord van vannacht. In 1983 verhuisde de stichting naar Amsterdam. In 2008 fuseerde de Stichting Gaudeamus met enkele andere Nederlandse muziekorganisaties in MCN – Muziek Centrum Nederland en werd de Muziekweek door de afdeling hedendaagse muziek in Amsterdam georganiseerd. Sinds 1 januari 2011 is de Gaudeamus Muziekweek weer een zelfstandige organisatie, gevestigd in Utrecht.