Het Transgalactisch Liftershandboek

Het antwoord op de ultieme vraag over het Leven, het Heelal en de Rest

uitvergroten
Lezing van het script. U ziet vlnr: Fred de Beer (techniek), Vincent van Engelen (regie), Marnix Kappers (Hugo Veld), Jan Simon Minkema (Zefod Bijsterbuil), Willy Maasdam (Trema), Wigbolt Kruyver (Meneer Stijselaar), Luc van de Lagemaat (Amro Bank). 1979.

Het Transgalactisch Liftershandboek is een bewerking van Douglas Adams' Hitchhikersguide to the Galaxy. Het begon als een radiohoorspel van 12 afleveringen, voor het eerst uitgezonden in 1978 door BBC Radio, daarna door de BBC World Service. Later verscheen een uitgebreide versie als succesvolle boekenserie.

 

In het verhaal wordt aardbewoner Hugo Veldt op het laatste moment gered door zijn (buitenaardse) vriend Amro Bank, wanneer de aarde wordt gesloopt om plaats te maken voor een hypergalactische rondweg. Het is het begin van een hink-stap-sprong door de melkweg, vol bizarre karakters maar met een antwooord op de vraag naar het Leven, het heelal en de rest...

Het Handboek waar het in het hoorspel allemaal om draait is een elektronische handleiding voor de melkweg, oorspronkelijk gepubliceerd door Megadodo Publications, een van de grootste uitgevers van Ursa Minor Beta. Het handboek heeft informatie over vrijwel alle planeten en levensvormen binnen de melkweg, en kan via een elektronische stem de bezitter hierover inlichten.

De Nederlandse versie van het hoorspel, productie en regie Vincent van Engelen en Martin Cleaver, werd omstreeks 1980 uitgezonden door de KRO. Het bevat onder meer de stemmen van Marnix Kappers (Hugo Veldt), Luc van de Lagemaat (Amro Bank),Jan Simon Minkema (Zefod Bijsterbuil), Herman van Run (het Handboek) en Edwin Rutten (Max Kwordelplien). De latere NCRV-presentator Cees Grimbergen en cabaretier Harrie Jekkers hebben een bijrol als twee filosofen.