Testbemanning

uitvergroten

Testbemanning is een Nederlands science fiction-hoorspel, naar het gelijknamige boek van Carl Lans. Het werd door de KRO als hoorspelserie uitgezonden in 1961/ 1962. De regie was in handen van Léon Povel.

Testbemanning

uitvergroten

Nederland in het jaar 2000-zoveel. 

De gammabemanning, onder leiding van Joost Ros, is in het kader van een expeditie naar de ringen van Saturnus als derde team opgeleid om deze reis te maken. Als het eerste en tweede team om het leven komen, zijn zij de enigen die deze reis nog kunnen maken. Onder mysterieuze omstandigheden vangen zij hun reis aan en ondergaat het team allerlei zaken zoals intriges, jaloezie, onderlinge verdenkingen en sabotage. 

Uiteindelijk blijken deze tegenslagen slechts een test, om te zien of de bevolking van de Aarde wel de moeite waard is om gered te worden van de ondergang. De Aarde wordt vanuit de ringen van Saturnus medegedeeld dat de zon over 7 maanden nova zal worden en er rest het team niets anders dan de Galactische Raad te overtuigen van de incorperatie van de Aardlingen in hun federatie. Lukt het Joost en de zijnen de wereld te redden van de ondergang? 

Cast voor Testbemanning: kapitein Joost Ros: Johan Walhain, elektronicus Dirk: Paul Deen, cyberneticus Jaap: Jan Borkus, navigator Huub: Frans Somers, coordinator dr. Thomson: Jo Nobel, Els: Nora Boerman.

Bijrollen: Harry Bronk, Dick Scheffer, Johan Wolder, Dries Krijn, Rob Geraerds, Han Konig, Louis de Bree, Constant van Kerckhoven, Huib Orizand, Joke Reitsma-Hagelen, Herman van Eelen, Maarten Kapteyn, Jos Knipscheer, Wim Grelinger, Wam Heskes, Elly den Haring, Irene Poorter, Tonny Foletta, Dogi Rugani, Rijk de Gooyer, Nel Snel, Jos Brink, Cees Pijpers, Dick van 't Sant, Jan Apon, Barbara Hoffman, Robert Sobels, Alex Faassen jr., Hans Veerman, Tine Medema, Hans Karsenbarg, Hans Simonis, Chiel de Kruijf, Piet Ekel, Rien van Noppen, Johan Schmitz. 

Muziekcompositie: Klaas van Beeck. Uitvoering: KRO-Orkest o.l.v. Klaas van Beeck. Regie: Léon Povel.

Meer over Testbemanning

Net als voor zijn vorige science fiction-serie Sprong in het heelal, uit de jaren '50, moest regisseur Povel allerlei geluiden bedenken die niet bestonden. Ditmaal waren dat er zo'n 180. Bijvoorbeeld: geluiden die een buiklanding op een grasplaneet en een strijdend robotleger duidelijk moesten maken.