Cassettepost

Een zomerse kerstvertelling

Een modern feelgood-verhaal gemaakt voor Woord.

"Ik ben een sucker als het gaat om kerstverhalen," zegt regisseur Chris Bajema. "It's a Wonderful Life, A Christmas Carol. En toen dacht ik: waarom krijg je zulk soort verhalen niet voorgeschoteld in de zomer? Dan heb ik er net zo veel behoefte aan."

 

Bajema besloot een modern feelgood-verhaal te maken voor in de zomer. Marcel Musters speelt Teus, een verlegen postbode die zijn postcodegebied niet uitkomt. Hij wordt door Victor (Tygo Gernandt) van de organisatie 'Postal Friends' aangezet om geld te doneren aan de Indonesische Maria, en met haar te corresponderen. Teus besluit bandjes voor haar in te spreken. Door deze bandjes komt hij steeds meer in contact met zijn buurt, en ook met de bibliothecaresse Aleide (Eva van der Gucht). *Spoiler alert* Als Victor een oplichter blijkt, maakt dat voor Teus eigenlijk niet meer uit. "Ik weet dat je niet bestaat, Maria," zegt hij op zijn laatste bandje.

Anders dan het traditionele hoorspel (grindbak! piepende deur!) is Casettepost op locatie opgenomen, een unicum in de Nederlandse hoorspeltraditie. Dat betekent: veel omgevingsgeluid, geen onnatuurlijk droge studio-klank. Voor de acteurs ook een nieuwe manier van opnemen. Marcel Musters: "Ik heb het opname-apparaat mee naar huis genomen zodat ik om vier uur 's ochtends mijn stem kon opnemen, dan klink ik dus ook écht slaperig."

Ondanks deze nieuwe opnametechniek is de manier van vertellen die van een traditioneel kerstverhaal. We worden aan de hand genomen door een verteller, en tussendoor horen we kleine scenes, ondersteund door feelgood muziek van Christiaan de Roo.

Teus: Marcel Musters
Moeder van Teus: Kitty Courbois
Victor: Tygo Gernandt
Aleide: Eva van der Gucht
De collegae van Teus: Nico van der Knaap en Bas Grevelink
Agenten: Nathan Vecht en Isolde Hallensleben
Buurman Karel: als zichzelf

Script, regie, montage: Chris Bajema
Muziek: Christiaan de Roo
Foto's: Christaan de Roo
Afbeelding kerstman: Sarah Tames

Cassettepost werd gemaakt voor Woord en kwam tot stand met steun van het Mediafonds.