Het Gebouw: de Pan American Highway

De VPRO volgde een deel van de Pan American Highway, door brandhaarden van de geschiedenis waarlangs links en rechts historie werd gemaakt.

1988, Guatemala en El Salvador

In augustus 1987 ondertekenden vijf Midden-Amerikaanse landen een vredesakkoord, dat een einde moest maken aan de vele oorlogen die de regio teisterden. Het vredesplan werd bekend als Esquipulas II. Architect van dit vredesplan was de Costaricaanse president Arias, die daarvoor de Nobelprijs voor de vrede ontving. Het ging bij dit plan om – waar nodig – de terugkeer naar de democratie, het respecteren van de mensenrechten en het accepteren van de persvrijheid. En bovenal: besloten was tot het aangaan van vredesbesprekingen met de rebellen. Tevens verbood het verdrag landen een uitvalsbasis te bieden aan rebellen die vanuit het ene land het andere land bevochten.

Zeven maanden later was van dat verdrag nog maar weinig terechtgekomen, getuige dit nieuws van het bombarderen door de Hondurese luchtmacht van Nicaraguaanse stellingen, en voorts van de zending van Amerikaanse roepen naar Honduras.

Alle ogen van de wereld richtten zich op wat Nicaragua zou gaan doen met dat vredesakkoord. En hoe was het gesteld met de andere Midden-Amerikaanse landen? Slecht, zoals bleek uit een reportage over Guatemala en El Salvador.

Deze reportage was het tweede deel van een vierdelige reisreportage over de Pan American Highway. De Pan American Highway, duizenden kilometers weg lopend van de Verenigde staten naar Vuurland, in het zuiden van Argentinië. 
De VPRO volgde een deel van die weg, door brandhaarden van de geschiedenis waarlangs links en rechts historie werd gemaakt. Doel van de serie was om uit te vinden wat van het vredesplan van president Arias terecht was gekomen. 
Samenstelling: Roel van Broekhoven en Jan Keulen.

De hele serie is terug te horen via Woord.nl…