De Codex Sverdlovsk

Een muzikaal hoorspel van Dick Tuinder over de vondst van een geheimzinnige tekst in Sverdlovsk die de memoires van het knaagdier Carlos blijken te bevatten.

De Codex Sverdlovsk

Over: 'De Wereld als Drift & Desillusie', memoires van een knaagdier

Een bericht uit een andere werkelijkheid, zo moet men dit unieke manuscript wel noemen. Het levensverhaal van een knaagdier geschreven door een knaagdier. Hoe en waarom hij dit deed hoort u in het bijgaande radiospel.

De wereldgeschiedenis zoals wij die kennen lijkt niet te hebben bestaan als we op deze autobiografie van de vermoedelijk vier jaar oud geworden Carlos moeten afgaan. Het is een plotloze wereld, waarin iedereen wordt voortgedreven door geuren en geruchten. "Alles verandert, behalve het knaagdier," schrijft Carlos, "maar het is de drift die alle dingen stuurt." En op die drift volgt onherroepelijk de desillusie. Neem Larry: de favoriete broer van de schrijver. Iemand die, in de woorden van Carlos, als geen ander voor het leven en haar uitdagingen was uitgerust, maar die reeds in de eerste zomer tragisch aan zijn einde komt. Maar luister hoe Carlos, als hij de Woorden leert lezen en schrijven, een manier om Larry weer tot leven te wekken!

Lees hier het artikel dat Tuinder speciaal voor/over de Codex Sverdlovsk schreef.

Credits:

Stem Emily & Carmen: Lotte Proot
Stem Lary & Rocco: Marcel Faber
Stem Russische arbeiders: Dimitri Merkoulov
Presentator: Anton de Goede
Stem Carlos: Dick Tuinder
Muziek: Berend Dubbe
Mixage: Marco Vermaas
Scenario, regie en montage: Dick Tuinder

De Codex Sverdlosk werd mogelijk gemaakt vanuit de regeling Open Woorden, van het Mediafonds.