Met het hoorspel naar buiten

Radiomaker Chris Bajema morrelt aan de conventies van het hoorspel: ‘Alles in Cassettepost, een zomers kerstverhaal over een verlegen postbode, en in Tot hier en niet verder, een hoorspel-western die ik samen met Nathan Vecht schreef, is op locatie opgenomen. Dat verschil hoor je. Marcel Musters, die in twee producties de hoofdrol speelt, heeft zelf een opnameapparaat mee naar huis genomen, zodat hij om vier uur ’s ochtends zijn stem kon opnemen. Dat klinkt dan dus ook écht slaperig.’

Verrassend is dat de hoorspelen in eerste instantie een aflevering lijken te zijn van een gangbaar radioprogramma. Zo begint Tot hier en niet verder als een radioversie van Andere tijden, compleet met voice-over van Hans Goedkoop. We volgen Rini Drupman (type lonesome cowboy) die in het verzet tegen de gaswinning in Groningen zijn roeping vindt.

Het sciencefictionhoorspel I feel your pain, geschreven door Paulien Cornelisse, lijkt op een gebruikelijk inbelprogramma. Presentator Eduard kan pijn overnemen van luisteraars die bellen, doormiddel van een nek- of rugplug. Een schandaal dreigt als ontdekt wordt dat de pijnen worden doorgesluisd naar India, waar honderden derdewereldbewoners ‘onze’ pijnen zitten op te vangen. Hartmassage tenslotte, geschreven door Eva Maria Staal, klinkt bij aanvang als het zoveelste cultuurprogramma waarin een dichter geïnterviewd wordt. Maar als deze na het interview verdwaalt op weg naar de parkeergarage, vindt hij een stervend meisje. En zit de luisteraar dus middenin een thrillerhoorspel.

De hoorspelen zijn geregiseerd en gemonteerd door Chris Bajema. Cassettepost werd speciaal gemaakt voor Woord.nl en werd gefinancierd vanuit de regeling Open Woorden van het Mediafonds. De andere drie hoorspelen zijn gemaakt voor het HoorspelHalfuur op NPO Radio 1, met de VPRO als producent. Het kwartet werd in de maand augustus op NPO Radio 1 uitgezonden. En is nu dus hier, via Woord.nl, te beluisteren.