In memoriam: Walter Slosse

uitvergroten

Wij herdenken radiomaker en muziekliefhebber Walter Slosse, die met zijn programma 'De Wandelende Tak' aandacht schonk aan muzikanten uit alle delen van de wereld. Later ging hij zich ook richten op de kunst van de filmmuziek. Afgelopen zondagnacht overleed hij onverwacht. Op reis in Duitsland werd hij getroffen door een hartinfarct. Walter is 69 jaar geworden.

De Vlaming Slosse, zijn hele leven woonachtig in Gent, debuteerde in 1972 bij het legendarische totaalprogramma op Radio 1, ´VPRO Vrijdag´. Vanaf dan maakte hij vele reportages over Belgische kwesties voor actualiteitenprogramma’s als ´Vandaag dit, morgen dat´ en cultuurprogramma’s als ´Nova Zembla´ en ´Gods eigen radioprogramma´. Naam maakte hij met zijn eigen rubriek ´Radio Vrij België´. Vanuit zijn eigen huiskamerstudio plaatste hij eigenzinnig kritische kanttekeningen bij de informatie van de toen nog tamelijk orthodox opererende Belgische media. In 1978 stopte Radio Vrij België en legde Walter zich toe op documentaires voor ´Villa VPRO´en ´Expres-VPRO´, beide op Radio 1, en maakte hij samen met een van de grote radiovernieuwers Peter Flik ´Radioreizen´ naar onder meer Albanië en de DDR.

In 1984 stapte Walter over naar zijn grote liefde, de (wereld)muziek, en daarmee naar Radio 4 en later Radio 6. Zijn eigen programma ´De Wandelende Tak´, met etnische muziek van over de hele wereld, bracht hem faam tot ver over de grenzen van Nederland. Hij ontwikkelde zich zowel in de breedte als in de diepte tot expert en ambassadeur. Ook ´De Wandelende Tak´ werd een legendarisch VPRO-programma. Tussen 1993 en 2006 kwamen daar nog het programma ´Het Witte Doek´, over filmmuziek, en verschillende muziekdocumentaires voor het programma ´Urubicha´ bij. Van de vele eigen muziekopnames die Walter maakte verschenen er een aantal op cd op het VPRO-label EigenWijs. Begin 2007 verliet hij de VPRO, samen met zijn producer en echtgenote Magda van der Eecken, die in 2012 overleed.

Slosse in Aleppo

In 2002 maakte Slosse een serie over Aleppo: destijds nog het voorbeeld van vreedzaam samenleven tussen moslims, christenen en seculieren. 

Terug naar Aleppo

Tegenwoordig ziet Aleppo er helaas heel anders uit. Anne Martens maakte een herbewerking waarin ze teruggaat. Hoe is de sfeer nu, in de stad die ooit zo harmonieus samenleefde?