Europa

Deze week verhalen over Europa. Items over pijnlijke littekens die het verleden achterliet en dromen over een betere toekomst, en: hoe ziet een dag in Brussel er eigenlijk uit?

Iron Curtain Project

Twee migranten uit Oost-Europa vertellen over voorwerpen die op het eerste gezicht niet zoveel voorstellen, maar voor hun een grote rol speelden in de tijd dat ze moesten vluchten naar Nederland. Kijk voor meer info over het project op http://www.ironcurtainproject.eu/events/exit-entry-pop-up-museum/

Interview met Frank Westerman

Naast dat Frank Westerman jaren werkte als correspondent voor de Volkskrant en het NRC, schreef hij een boek over de slag om Srebenica. Duizenden moslimmannen werden vermoord onder oog van 'Dutchbat'-troepen. Welke pijnlijke herinneringen leven er daar onder de bevolking?

Polen die het willen maken

Emmie Kollau maakte een reportage over de vele Polen die hun geliefde en gezin achterlaten om in West-Europa geld te gaan verdienen. De droom van een betere toekomst blijkt vaak ijdele hoop. Gevoelens van heimwee en teleurstelling overheersen en de vraag ontstaat: was het het allemaal wel waard?

Europa als ideaal

Niet de natiestaat zou het belangrijkste moeten zijn, maar Europa als geheel.  Dat zeggen de voorstanders althans in deze reportage. Ze vertellen over het idee van een geïntegreerd Europa, waar vrede en veiligheid gewaarborgd zouden moeten worden.

Reportageserie 'Europa en de grenzen van de vrijheid'

Echt Gebeurd

Osama vertelt op het podium van Echt Gebeurd over zijn vlucht uit Syrië naar Europa.