Grenzen

In oktober spoelen we terug. In de maand van de geschiedenis kijken we naar grenzen. De Berlijnse muur, maar ook naar sociale grenzen. Ze worden steeds opnieuw vastgelegd, bewaakt en doorgebroken. Iedereen heeft behoefte aan grenzen, en aan het verleggen hiervan.

Een lang interview met Jeroen Oerlemans

Fotograaf Jeroen Oerlemans 1970-2016, zondag om het leven gekomen in Libië. In dit interview vertelt hij over een eerdere ervaring in Syrië en wat die voor een invloed op zijn leven heeft gehad.

Over de val van de Berlijnse Muur

Na lang speuren vindt een West-Berlijnse documentairemaakster een voormalige grenssoldaat van de DDR. Die, net als zijzelf, als jongere de val van de muur meemaakte. Een bijzonder verhaal over een grootse gebeurtenis van twee kanten verteld.

De grens tussen Belgen en Nederlanders

Belgen zijn rustig, bourgondisch en vriendelijk. Nederlanders luid, arrogant en zuinig. Maar zijn die stereotyperingen wel waar? Een documentaire over verschil. In onderwijs, opvoeding en houding waarin veel Belgen aan het woord komen.

Een buitenlandse schoonmaker

Jack is niet zijn echte naam, maar zijn verhaal is wel echt. Jack en Maria wonen zonder officiële verblijfspapieren in Nederland en staan model voor de circa 500.000 buitenlandse mannen en vrouwen die in Nederlandse huizen schoonmaken en in de landbouw werken. Mensen die hun best doen zich aan de regels te houden en zo onopvallend mogelijk hun werk doen.