Mens en natuur

De natuur is iets verwonderlijks. Het ene moment worden we opgeschrokken door een donderslag, het volgende moment verrast door de regenboog die erop volgt. Dieren kunnen onze trouwste vrienden zijn, of ons het leven zuur maken. Daarom deze week: verhalen over mens en natuur.

Natuurliefhebbers

De wereld is op te delen in twee soorten mensen: honden- en kattenliefhebbers. In dit interview vertelt kattenmens Midas Dekker over de geschiedenis van dit op een na oudste huisdier en zijn mens, dat hem nooit helemaal de baas werd. Rechts: A. Verkade, fervent liefhebber van plant en dier, vertelt over haar paradijs in Leiden. Ze startte 'Kat uit de Gracht' en heeft van menig kat het leven gered.

De wereld van vogels

Links: een portret van Thijs, die een speciale manier vond om met vogels te communiceren. Het vogelgezang dat we iedere ochtend horen, klinkt opeens als een modern muziekstuk.

Rechts: een vogelstudie van de liefde. Lijken we op monogame vogels waar mannetje en vrouwtje samen de jongen grootbrengen of schuilt er in ons de ontrouwe vogel die van vrouwtje naar vrouwtje vliegt?

Huisdieren

Een huisdier is voor veel mensen een volwaardig familielid - maar wat als hij opeens ziek wordt? Wie mag beslissen wat er gebeurt? Ethische dilemma's komen voorbij in deze documentaire over dier en mens. Rechts: Mark en Nico zijn op slag verliefd op Conchita, een eigenwijze geit. De binnenstad bljikt niet de ideale leefomgeving voor dit boerderijdier - toch ontstaat er een bijzondere relatie tussen de drie.

Mens versus natuur

Links een spannende reportage over Mathieu van Rijswick, de eerste Nederlander die de top van een 8000 meter hoge berg bereikte. Rechts: twee vrienden maken een wandeling op het Afrikaanse eiland La Réunion - met dramatische gevolgen.