Protest en verzet

Verhalen over burgers die het niet langer pikken, die het er niet bij laten zitten, die niet over zich heen laten lopen. Wanneer is het tijd voor actie?

De kracht van Black Power

Met de single 'Formation' vroeg, nee, éiste Beyoncé de aandacht voor raciale issues in de Verenigde Staten. Haar optreden tijdens de Superbowl verwees naar het zwarte activisme van de jaren '60. Jonge activist Stokely Carmichael was in die tijd een belangrijk figuur: hij bracht het begrip 'Black Power' naar de overheersend witte universiteit Berkeley waar het zorgde voor ophef en woede. Blanke activisten veroordeelden de "verdeeldheid" die het begrip zaaide binnen de burgerrechtenactivisten. Waar kwam deze woede vandaan?

Politiek activisme

Twee items over politiek activisme dat persoonlijk wordt. Links een reportage van Ruth Hopkins die de lesbische activiste Kunu Semake volgt in haar strijd voor homorechten in Zuid-Afrika. Rechts bespreken journalist Katy Sheriff en Chinakenner Jeroen de Kloet de documentaire 'So Sorry'.

Een moderne western over Rini Drupman, lokale held

We volgen Chris Bajema die op zoek gaat naar Rini Drupman, de 'moderne verzetsheld' die het heft in eigen handen nam tijdens de protesten in Groningen en vanuit het niets een begrip werd. "Ik vertel ze gewoon hoe het zit... tot hier en niet verder!" Een spannend hoorspel over een man die gevaarlijker is dan hij lijkt.