Sinterklaas en humor

Net op tijd voor pakjesavond kunt u hier wat documentaires over Sinterklaas. Maar dat niet alleen, ook sketches en documentaires over humor. De grappigste fragmenten van Mannen van de Radio, het geheim achter het succes van de Dikvoormekaar Show en een documentaire over het Sinterklaaseffect.

Wat is er nu eigenlijk echt?

Het absurdistische sketchprogramma Mannen van de radio van Pieter Bouwman en Hans Teeuwen kent u vast wel. De improvisaties die alle kanten op gaan, waarbij de mannen ook zelf vaak moeilijk hun lachen kunnen inhouden werken goed op de lachspieren. In deze sketch vertelt Hans Teeuwen over zijn sprookjesland.

Het best beluisterde radioprogramma aller tijden

Wat was het geheim van Dik Voormekaar? Was het de geniale humor van André van Duin, de gortdroge opmerkingen van Ferry de Groot of toch de woede-aanvallen van Ome Joop? Radiomaker Hans van Raaij op zoek naar de magie van de Dik Voormekaarshow.

Een programma over de leugen

Een parade van verhalen gepresenteerd door spreekstalmeester Joost Prinsen. Over oplichters en pathologisch leugenaars en de drang om te liegen. 
En wat gebeurt er wanneer een leugen aan het licht komt? Er gebeurt iets waardoor je anders tegen de wereld aan gaat kijken. Een fenomeen dat zich laat omschrijven als Het Sinterklaas-effect.

Stand-up comedy in het Nederlands cabaretlandschap

26 jaar geleden plaatste Raoul Heertje een advertentie waarin hij cabarettalent opriep om met hem contact op te nemen voor een stand-up comedy night. Wat stand-up toen precies betekende was voor niemand echt duidelijk. Zowel de mensen in de zaal niet, als de cabaretiers zelf. 

De 1 april grap

25 jaar geleden ging programmamaker Jeroen Jorna op zoek naar de oorsprong van de 1 april grap.