Sterke vrouwen

Over vrouwen van wie we iets kunnen leren. Sterk, inspirerend, soms controversieel, altijd onverschrokken.

Feminisme door de jaren heen

Links: een terugblik op de eerste en tweede feministische golf. Waar de eerste golf aan het einde van de 19e eeuw nog draaide om kiesrecht en de vrouwenbonden bescheiden optochten hielden, richtten de feministen van de tweede golf zich op het recht om gratis de pil te krijgen, baas in eigen buik te zijn en niet langer slechts als huisvrouw behandeld te worden. Rechts: Het waren niet de vrouwen uit arbeidersgezinnen die de emancipatiestrijd begonnen; daar waren ze te uitgeput voor na hun zware werk. Vrouwen uit de bourgeoisie begonnen met het strijden voor gelijke rechten. Wilhelmina Drucker was een van de belangrijkste strijdsters voor vrouwenrechten en oprichtster van de Vrije Vrouwen Vereniging.

Noralie Beyer

Noralie Beyer was redacteur/presentator van het NOS Journaal (1985-2009) en de Wereldomroep (1983-2008) en schrijft daarnaast toneelstukken. Ze speelde onder andere in de controversiële feministische voorstelling 'De Vagina Monologen'. Ook zette ze zich veelvuldig in voor armoede in Curacao, waar ze op haar twaalfde vandaan kwam.

Gerdi Verbeet blikt terug

Gerdi Verbeet is te gast in 'Een leven lang'. Ze zag dat haar moeder uitgeput raakte van haar leven als onderwijzeres, en besloot om zelf bij haar kinderen te blijven. Toen dit begon te vervelen, startte ze haar politieke loopbaan om uiteindelijk verkozen te worden als fractievoorzitter. Ze pleit ervoor dat alle burgers gehoord moeten worden en niemand buitengesloten mag worden.

Oorlogskoningin

Oorlogskoningin is een zesdelig radio-drama over 'de enige kerel in het Nederlandse kabinet', aldus Churchill: koningin Wilhelmina. 

Was ze nou visionair, onafhankelijk, flink en dapper, of liep ze met haar koppigheid vooral de ministers voor de voeten?

Sonja Barend

'Hoe minder je jezelf laat zien, hoe langer je het volhoudt in dit vak', was ooit het motto van Sonja Barend. Daar heeft ze zich zelf niet bepaald aan gehouden, met de diverse talkshows, televisieportretten en nieuwsprogramma's waar ze in te zien was. In dit interview reflecteert Barend op haar carrrière en haar televisieloze toekomst.

Annie M.G. Schmidt ging tegen het kneuterige in

Annie M.G. Schmidt was een ongewoon figuur. Haar scherpe woorden gingen flink in tegen het kneuterige en verzuilde Nederland van de jaren ’50 en ‘60. 'Doe nooit wat je moeder zegt, dan komt het allemaal terecht!' aldus Schmidt. Luister naar haar interview, gepresenteerd door Ischa Meijer.