Suriname

Ooit kolonie van Nederland, nu 41 jaar onafhankelijk. Suriname is nog steeds sterk verbonden met Nederland: er wonen ongeveer evenveel mensen van Surinaamse afkomst in Nederland als in Suriname zelf. Een land met een enorme verhaaltraditie. Luister hier naar verhalen over heimwee en terugkeren naar je geboorteland. Maar ook over een Nederlandse Surinamer die zich na 20 jaar in Nederland nog steeds niet thuis voelt.

Een terugkerende droom

Ton droomt elke nacht dezelfde droom. In deze droom ligt hij in een bootje waar hij gedwongen is om niets te doen. Hij wordt gek van deze droom. Totdat hij een foto ziet van iemand die hij herkent. Het is de man die in zijn droom langs de kant staat te zwaaien.

Een spin heeft iedereen in zijn web, behalve zichzelf

Anansi is een spin die iedereen te slim af is. Iedereen komt in het web van de spin, behalve de spin zelf. Anansi-tori's zijn oude volksverhalen die via de slavenroute uit Afrika in Suriname terecht zijn gekomen. Zangeres en actrice Gerda Havertong vertelt.

Zawdie voelt zich na 20 jaar nog niet thuis in Nederland

Zawdie komt uit Suriname en woont al twintig jaar in Nederland. Toch voelt hij zich hier nog steeds niet thuis. Floris Alberse onderzoekt hoe dit komt.

Terugkeren naar je geboorteplaats

Babette Niemel woonde als kind in Suriname. Nu zij zelf kinderen heeft keert ze terug naar haar geboorteland. In deze documentaire hoor je haar impressies maar ook Surinaamse liedjes en voorgelezen brieven van haar dochter over haar nieuwe ervaringen.