Nederlands-Indië

Deze week kunt u luisteren naar herinneringen uit Nederlands-Indië.

De erfenis van de VOC

Een zoektocht naar wat de VOC achterliet op Java, geïllustreerd met zeemansliederen. Twee archeologen en historici begeleiden de expeditie. Afgewisseld met fragmenten uit het archief van de VOC.

Interviews

Interviews met Marion Bloem, Adriaan van Dis en Rob Nieuwenhuys over de Japanse bezetting, het afscheid van Indië en heimwee naar een verloren land. 

Twee hoorspelen

Een hoorspel gebaseerd op Rubber, de debuutroman van Madelon Székely-Lulofs. Zij werd geboren in Soerabaja als dochter van een bestuurder en trouwde met een rubberplanter. Als één van de eerste vrouwen kwam ze terecht in een internationale mannengemeenschap. Hoe dat ging, hoort u in het hoorspel. En ook: Goena goena is een mysterieuze vorm van zwarte magie die gebruikt kan worden om iemand verliefd te laten worden. Een weduwe wil een getrouwde man met deze liefdesspreuk voor zich winnen. Maar wat als de spreuk uitgewerkt is?

Japanse bezetting

Links: een hoorspel door Marion Bloem. Een vader beschrijft aan zijn dochter hoe het krijgsgevangenenschip Yuno Maro in september 1944 tenonder ging. Rechts: een interview door Aart van Bergeijk met een man die tijdens de Tweede Wereldoorlog geïnterneerd was in een jappenkamp in Nederlands-Indië. Hij vertelt over de tijd in het kamp, de bevrijding en de zoektocht naar zijn familie.

Koloniale oorlog

Een selectie verhalen over de inzet van Nederlandse militairen tijdens de dekolonisatie van Nederlands-Indië. Een documentaire over de postverbinding met Nederland en twee verhalen over de invloed van deze oorlog.