Het Midden-Oosten

Over Syrische verhalenvertellers, Iraanse slaapliedjes en een nieuw leven in Afghanistan.

Syrische Verhalenvertellers

Daar waar de straten nu onveilig zijn, klonken twintig jaar geleden nog de wonderbaarlijke verhalen van duizend-en-één-nacht uit de koffiehuizen, verteld door gepassioneerde verhalenvertellers. 

Joost Vermeulen en Joke van Kampen brachten in 1995 een bezoek aan Damascus om ons te vertellen over dit - toen al - uitstervende beroep. 

Iraanse klanken

Een selectie verhalen over (slaap)liedjes uit Iran

Donya in Afghanistan

In 2013 vertrok Donya vanuit Nederland naar Afghanistan, om te trouwen met haar neef Omar en daar een nieuw leven op te bouwen. Een verbazingwekkende keuze, aangezien Donya al sinds haar vijfde in Nederland woonde en was opgegroeid tot een moderne en hoogopgeleide vrouw van 26 jaar. Donya zelf zag het vertrek naar Afghanistan vooraf als één groot avontuur, maar wist niet precies wat haar te wachten stond. Het radioprogramma Plots sprak Donya voor haar afscheid van Nederland en gaf haar een recorder mee om een audiodagboek bij te houden van de enorme overgang van een geëmancipeerde levensstijl naar een traditioneel bestaan. 

Villa Westbank, een politieke familiesoap

In deze documentairereeks volgen we de perikelen van twee vrouwen op de West Bank. Ze wonen vlak bij elkaar en kunnen elkaars huizen zien, maar het is vrijwel uitgesloten dat ze elkaar ooit zullen ontmoeten. In 2010 volgde Ellen van Dalen de joodse koloniste Danya Keesing en logeerde Jacqueline Maris bij de Palestijnse Hayfa Abu Sway..