Wat niet mocht

Wij denken altijd dat wij Nederlanders zo ruimdenkend en tolerant zijn. Dat hier alles maar kan en mag. Maar wie de geschiedenis kent, zal het weten: nog geen honderd jaar geleden mochten vrouwen niet stemmen, moesten de rokken tot de enkels worden gedragen, was homoseksualiteit een groot taboe en was samenwonen buiten het huwelijk een schande. Daarom deze week verhalen over preuts en beschaafd Nederland. Toen dansen nog pervers was en 'kontje' een ongepast woord.

De grote taboes

Hoe was het om homo of lesbisch te zijn in de jaren '40 en '50? Aletta Becker interviewde drie mannen en drie vrouwen uit de roze generatie die rond 1935 werd geboren. Over hun relaties, seksualiteit en het volgen van je hart.

Alles werd uitgeprobeerd, van partnerruil tot groepsseks toen in de jaren '60 de ban op seks werd gebroken. Het ideaal van vrije seks werd gepredikt.

Het Ezelproces

In 1966 beschreef Gerard Reve in zijn boek Nader tot u hoe hij seks had met God, die aan hem verscheen in de vorm van een muisgrijze ezel. De passage leidde tot een aanklacht wegens smadelijke godslastering en zelfs de Hoge Raad moest hieraan te pas komen.

Tom Rooduijn reconstrueerde het proces.

Over censuur op cabaretliedjes

Spotten met de kerk, de politiek, het huwelijk en de koning: dat doet men toch niet! En dan ook nog zo grof! Sinds de opkomst van het cabaret, kunnen cabaretiers daarom rekenen op kritiek en censuur. In deze vierdelige serie blikken o.a. cultuurhistoricus Wim Ibo, televisie-directeur Piet te Nuyl en Annie M.G. Schmidt terug op de censuur op cabaret.

Dansen, perverser kan niet!

In de jaren '30 was de Kerk in Brabant fel tegen dansen. Zoiets pervers, dat ononkeerbaar leidde tot meer en oerdriften opwekte; daar moest men de jeugd niet aan blootstellen! Over stiekem dansen, friemelen in de bioscoop en biechten bij de pastoor.