Toneelschrijver Frederico Garcia Lorca

Een vierdelige serie uit 1998

Wie was hij?

uitvergroten

Opnieuw probeert men het graf van de beroemde dichter en toneelschrijver Federico Garcia Lorca te vinden. Lorca zou in een massagraf liggen, sinds hij werd gefusilleerd tijdens het Franco-regime. Spanje kent meer van dat soort groepsgraven. 

18 augustus 2016 was het precies 80 jaar geleden dat de Spaanse schrijver en dichter García Lorca de dood vond tijdens de eerste dagen van de Spaanse burgeroorlog. Hij werd omgebracht door nationalistische aanhangers van Franco, waarschijnlijk wegens zijn reputatie als linkse schrijver. Ook wordt wel beweerd dat hij werd vermoord omdat hij openlijk homo was. 

De omstandigheden van zijn dood zijn tot op de dag van vandaag mysterieus. Zijn lichaam is nooit teruggevonden. Enkele jaren geleden zijn er opgravingen gedaan in de buurt van Granada waar zijn lichaam destijds vermoedelijk in een massagraf is gegooid. Zijn lichaam werd toen niet teruggevonden.
García Lorca leefde van 1898 tot zijn dood in 1936, enkele dagen na het begin van de Spaanse Burgeroorlog. Tot zijn bekendste werken horen "Bodas de sangre" en "Yerma".

Het VPRO radioprogramma Middagconcert zond in 1998 een vierdelige serie uit over hoe Lorca zich heeft laten inspireren door de muziek. Deze serie is destijds gemaakt door schrijver en dramaturg Willem Bruls.