Woord FAQ

Alles wat u moet weten over Woord.nl

Kan ik als maker werk op Woord.nl publiceren?

De Woord redactie heeft regelmatig en graag contact met radiomakers, zowel ervaren makers als nieuwe talenten. We zijn geïnteresseerd in nieuwe producties en geven de mooiste verhalende radioproducties graag een plekje op de website, in een podcast of uitzending.

Woord.nl is geen vrij publicatieplatform zoals YouTube of SoundCloud, maar een aanbodkanaal van de publieke omroep. Denk je een waardevolle bijdrage aan de Woord.nl collectie te kunnen leveren, neem dan contact op met de redactie.  

Ondersteunt Woord ook nieuwe radioproducties?

Het Mediafonds heeft een subsidieregeling voor het ondersteunen van onafhankelijke radioproducties, de Open Woorden regeling. Meer informatie vind je hier.

Hoe kan ik als luisteraar bijdragen aan Woord.nl?

De redactie van Woord is altijd op zoek naar mooie verhalende radio. Heeft u een tip voor een goede, bijzondere productie van  verhalende radio? Geef het aan ons door

Hoe kan ik uitzendingen of fragmenten delen?

Via de knop 'Deel' kun je uitzendingen en fragmenten delen via Facebook en Twitter. Je kunt een heel verhaal of een fragment dan je zelf knipt, delen. 

Ik wil een uitzending gebruiken, mag dat?

Je kunt een verhaal of fragment ‘embedden’ in een blog of op een eigen website. Kies hiervoor het formaat van de embed en gebruik de bijbehorende embedcode.

Wanneer je historische uitzendingen wilt gebruiken voor een eigen productie, kun je contact opnemen met de afdeling sales van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (035 677 8035 of mail naar klantenservice@beeldengeluid.nl). Voor recent materiaal kun je contact opnemen met de verantwoordelijke omroep.

Mag dat zomaar?

De collectie van Woord.nl wordt zorgvuldig samengesteld, maar van veel historisch materiaal is moeilijk te achterhalen wat de rechtsstatus precies is. Wanneer je in de collectie van Woord.nl uitzendingen tegenkomt waarvan je meent dat deze onrechtmatig zijn gepubliceerd of waarvan je vindt dat er gronden zijn om deze uit de collectie te laten verwijderen, neem dan contact op met de redactie: woord@vpro.nl. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Wie zijn de partners van Woord?

Nederlandse Publieke Omroep (NPO)
NPO Audio is verantwoordelijk voor beleid en programmering van de radio van de publieke omroep op zender en online. Vanuit die rol is NPO Audio een van de initiatiefnemers van Woord.nl en betrokken bij de doorontwikkeling van het digitale platform.
Met dank aan Jan Westerhof, Directeur NPO Audio, en Erik van Hengstum, Manager Innovatie.

Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
Beeld en Geluid is het nationale archief van de audiovisuele media in Nederland. Dat omvat ook de programma-archieven van de publieke omroep, plus films, foto’s, muziek, TV-decors en andere objecten die met beeld- en geluidsproducties te maken hebben. In het kader van het grootschalige digitaliseringsprogramma voor de audiovisuele media, Beelden voor de Toekomst, is behalve veel beeldmateriaal tevens een grote hoeveelheid radiomateriaal verwerkt. De afdelingen Collecties, en Research & Development van het instituut faciliteren de ontsluiting van de radio-archieven via Woord.nl en zijn betrokken bij de ontwikkeling van innovatieve toepassingen. Ook ondersteunen zij de redactie met hun kennis van de inhoud van de archieven.

Mediafonds
Het Mediafonds stimuleert de totstandkoming van cultureel media-aanbod via radio, televisie en internet, en draagt het genre van verhalende radio een warm hart toe. Het Fonds heeft dan ook een belangrijke rol vervuld in de totstandkoming en financiering van Woord.nl.

VPRO
Woord.nl is ontwikkeld door de afdeling Digitaal van de VPRO in samenwerking met VPRO Radio. Verhalende radio is een belangrijk genre binnen het aanbod van de VPRO, met programma's als Plots, Toendra en Radio Doc. Innovatie in het digitale domein is de kracht van de digitale afdeling.
Hoofdredactie Radio: Gerard Walhof
Projectmanagement Digitaal: Geert-Jan Strengholt
Design / Interactiondesign: Robin Verdegaal, Jerry den Ambtman
Code: Ernst Bunders, Hay Kranen, Frank Bosma, Rob van der Burgt, Rico Jansen

 

Mis je antwoord op een vraag?

Neem dan contact met ons op.