Johnny van Doorn

Vandaag is Johnny van Doorn al vijfentwintig jaar niet meer onder ons. De dichter en schrijver was een markant figuur, met zijn 'oerdicht' en vele bijnamen.

uitvergroten

Als kind was hij onrustig en onaangepast, en berucht om zijn ‘selfkicks’: “het voor honderd procent naar buiten brengen van waanzin, woede, neurose en frustratie.” Toen hij 22 was vertrok hij naar Amsterdam waar hij zijn goede vriend Simon Vinkenoog leerde kennen. Deze nodigde hem uit om op te treden tijdens Poëzie in Carré, een avond die als legendarisch te boek zou staan. Onder de naam Johnny the Selfkicker, vond hij hier zijn doorbraak. 
Johnny van Doorn heeft altijd veel gedichten voorgedragen voor de radio. Zijn gedichten waren er niet om gelezen te worden, maar om voorgedragen te worden. Bij voorkeur door hemzelf. 

Op 26 januari 1991 overleed Johnny van Doorn op 46- jarige leeftijd aan kanker.

Het VPRO Radiotheater

Op 3 oktober 1980 interviewt journalist Joop van Tijn schrijver Johnny van Doorn, alias Johnny the Selfkicker. Van Doorn mag zich verheugen in een snel toenemende beroemdheid. Een interview over roem en beroemdheid, over Oorlog en pap, van Doorn’s verhalencyclus over zijn vrijgevochten generatie en over verleden en heden en wat er aan de hand is, over zijn vriend Simon Vinkenoog, over marihuana en over de poëzie, die een eind moet maken aan de vergaderaars.

Een selectie van zijn beste radioverhalen

In Meesters der Vertelkunst stelde Wim Noordhoek een compilatie samen van de beste radioverhalen van Johnny van Doorn.

Uit de programma's De Suite Oorlog en pap 1 (16-5-'80), Oorlog en pap 2 (16-5-'80), Oorlog en pap 5 (8-8-'80) en Oorlog en pap slot (22-8-'80).

Marathoninterview

In 1986 is Johnny van Doorn de gast van het toen nog 5 uur durende Marathoninterview. Hij bezorgde zijn interviewer Peter Flik een slapeloze nacht: Van Doorn wilde in het eerste uur graag het koken van een ei bespreken. Flik was er niet helemaal van overtuigd of dat genoeg stof voor een uur op zou leveren, maar Van Doorn kwam een heel eind. Beluister hier alle vijf de uren.