Remco Campert

Op 20 december wordt de documentaire Verloop van jaren: Dichter bij Remco Campert uitgezonden op NPO 2. Bij Woord deze week daarom een ode aan Campert op de radio.

De drieëndertigjarige Remco

Woord vond goud in het archief: een radio-interview met Remco Campert dat uit 1963 stamt - zo oud, dat ons niet eens bekend is in welk programma het is uitgezonden. Het moet een van de literaire AVRO-programma's van Nol Gregoor zijn geweest, want die begint de uitzending met een karakteristieke schets van de ruimte:

'Een bovenkamer aan de Bloemgracht in Amsterdam met een subliem uitzicht. De kamer zelf is een eetkamer. We zitten aan een moderne eettafel met stalen pootjes en stoelen eromheen. Aan de muur hangt een kleurenlitho van Van Benthem en in een kastje aan de wand staan meer flessen dan boeken. Dat belooft heel wat.'

Worden die beloften ingelost? Luister zelf:

Censuur! Ophef!

In 1964 werd Remco Campert uitgenodigd in AVRO's Literaire Ontmoetingen een gedicht voor te dragen. Maar op de dag dat het uitgezonden had moeten worden, kreeg hij een telefoontje: omdat het woord 'naaien' erin voorkwam, waren er bezwaren tegen het gedicht gerezen. Of hij dat misschien wilde schrappen?

Het einde van de stad

In 1958 schreef Remco Campert een hoorspel. Het werd weliswaar gepubliceerd op papier, maar pas twintig jaar later was het op de radio te horen. Behalve Campert zelf zijn hierin ook de VPRO-medewerkers Cor Galis, Arie Kleijwegt en Harmke Pijpers te horen. Een bijzonder tijdsdocument.

Harm en Miepje Kurk Story

Een droogkomische verhalenreeks live voorgedragen voor een publiek door Remco Campert zelf.

Leesvoer

Nóg zo'n bijzonder tijdsdocument vonden we in Leesvoer, een literair radioprogramma van de RVU met aanstekelijk gezongen introductie door Drs. P.

Leesvoer, dat kan toch zo'n traktatie zijn
Leesvoer, naar keuze met of zonder wijn
Het staat doorlopend voor je klaar, gekookt, gesneden en geschild
en als het smaakt begin je maar opnieuw zo dikwijls als je wilt

In deze uitzending is de 58-jarige Campert te gast. Hij blikt terug op zijn beginnersjaren als dichter. 'Voor mij was het ook een speurtocht, waar ga ik naartoe precies? Ik dacht ook zoveel mogelijk beelden te gebruiken en zoveel mogelijk gedachten toe te laten, omdat ik voor mezelf aan het uitzoeken was hoe het precies zou moeten.'

Verhalen en voordrachten

Marathoninterview

Camperts productie was voor 1991 al indrukwekkend, hoewel hij in de jaren zeventig een tijd lang door een writer’s block geveld werd. Over dit onderwerp (en vele anderen) sprak hij vier uur lang, in de zomer van 1991 als gast in het Marathoninterview bij Jan Donkers.

Daarna schreef hij enthousiast verder. De zeer geliefde column CaMu bij de Volkskrant, waarin Remco om de dag afwisselde met Jan Mulder, verscheen van 1996 tot 2006.

Hôtel du Nord

In 2013 verscheen voor het eerst in zeven jaar een nieuwe roman van Campert: Hôtel du Nord. Hoofdpersonage Walter Manning is aan het einde van zijn leven, maar nog altijd op zoek naar een manier van doen die bij zijn leeftijd past. Zijn zoektocht brengt hem naar de Franse kust met als doel zichzelf te vinden door zich te verliezen.

In 2013 sprak de schrijver met Petra Possel over dit boek.

Terugblikken met de man zelf

Dichter en schrijver Remco Campert bespiegelt het dagelijks leven – en in het bijzonder zijn eigen bestaan en de daarbij passende gedichten. Tom Rooduijn sprak vorig jaar een paar keer met Campert; over zijn beeldende werk, zijn poëzie en de thema’s in zijn gebundelde columns: hoe brengt hij zijn dagen en nachten door? En ook: hoe herdenkt hij als laatste van de Vijftigers zijn generatiegenoten? Kortom: waar is Remco Campert anno 2016?