Thema: De toekomst

Deze week

Woord werpt een blik in de toekomst. Met verhalen over en met waarzeggers, weermannen, futurologen en anderen die meer en verder kunnen zien dan u & ik.

In de uitzending vannacht (15 januari 2015):

In 1965 speculeerden wetenschappers dat in het jaar 2000 kernenergie ons vrede zou brengen, dat we vakantietripjes zouden maken naar de maan en dat kanker uitgebannen zou zijn. Nu speculeren wetenschappers dat er in de toekomst computers met een echt brein zullen bestaan en dichterbij: zelfrijdende auto’s. U raadt het al. Woord staat vannacht in het teken van de toekomst. Met sociologen, futurologen, ingenieurs én met presentator Botte Jellema. Vannacht tussen 2.00 en 7.00 op NPO Radio 1.

Tussen 2 en 3: wordt er gesproken met futuroloog Paul Ostendorf en doen wetenschappers in het jaar 1965 voorspellingen over het jaar 2000.

Tussen 3 en 4: een mysterie rondom een ingemetselde koker met toekomstvoorspellingen in de domtoren van Utrecht en een uitgebreide analyse van de toekomstvoorspellingen in de 20e eeuw.

Tussen 4 en 5: een uur over een van de meest gestelde vragen in Nederland: Wat voor weer wordt het? En een kleine causerie over wat je later worden wil.

Tussen 5 en 6: op bezoek bij een waarzegger en het hoorspel Terug bij nul, waarin het rekenen zonder computer opnieuw wordt uitgevonden.

Tussen 6 en 7: worden nek- en rugpluggen geactiveerd in het sciencefiction-hoorspel I feel your pain, komt de Bergeijkse waarzegster Lisa Sardoni aan het woord en wordt er in 2030 geleefd volgens een alles bepalend puntensysteem.