Wim Brands 1959 - 2016

uitvergroten

Maandagochtend overleed Wim Brands, dichter, programmamaker en VPRO-icoon. Wim was een belangrijke radioman. Hij voerde vele sterke gesprekken voor de radio, interviewde schrijvers, dichters en filosofen, was pleitbezorger voor de literatuur en bovenal was hij dichter. De keuze uit bijzondere programma's door en met Wim is moeilijk, want er is zo veel moois om uit te kiezen. Toch hieronder een kleine selectie Wim Brands op de radio.

Grote Woorden

Vorig jaar in de week tussen kerst en oud & nieuw, presenteerde Wim Brands de serie Grote Woorden. In deze serie sprak hij elke aflevering twee uur lang met een belangrijke filosoof of denker.

Het platenkoffertje van Wim Brands

Op 11 juli 2014 ontving Theodor Holman Wim in het Human programma "Zomer van OBA Live". Wim nam zijn platenkoffertje mee en liet in deze uitzending zijn favoriete platen en cd’s horen.

Brief aan mijn jongere ik

In de zomerserie Brief aan mijn jongere ik stellen een zestal prominente Nederlanders zichzelf vragen. Wat is er van mij terechtgekomen? Heb ik van mijn leven gemaakt wat ik ervan verwachtte? Wat waren mijn ambities toen ik rond de twintig op eigen benen ging staan en in hoeverre heb ik die waargemaakt? Of is het toch anders gelopen dan ik wilde door toeval of door eigen toedoen?

In de aflevering van 14 juli 2013: Wim Brands

Brands in zijn geboorteplaats

In 1999 ging Brands terug naar de Veluwezoom om daar op zoek te gaan naar de bronnen van zijn dichtbundel 'De schoenen van de buurman'. In deze persoonlijke reportage komt Brands uitgebreid te spreken over de verstoorde relatie met zijn vader.

's Middags zwem ik in de Noordzee

's Middags zwem ik in de Noordzee is de laatste bundel van dichter en programmamaker Wim Brands. Deze uitgave bevat naast nieuwe gedichten, ook een openhartige brief aan zijn jongere ik over de moeizame relatie met zijn vader. Brands las op 9 september 2014 voor uit eigen werk in het programma Nooit Meer Slapen.

In memoriam Nooit Meer Slapen

In deze speciale aflevering van Nooit Meer Slapen werd stil gestaan bij het leven en werk van Wim Brands. In het eerste uur gesprekken met de mensen die hem goed gekend hebben. Zijn hoofdredacteuren bij de VPRO, Karen de Bok en Gerard Walhof, en drie van zijn dierbare vrienden: Roel Bentz van den Berg, Ariejan Korteweg en Jeroen van Kan. Ook komen de dichters Erik Lindner en Erik Bindervoet aan het woord over de poëzie van Wim Brands. Want Brands was niet alleen radio- en televisiepresentator, maar was bovenal dichter. Verder korte commentaren van verschillende schrijvers en dichters zoals A.L. Snijders, K. Schippers, Maaike Meijer, Maartje Wortel, Ester Naomi Perquin en Anton Dautzenberg, die allen herinneringen aan hem ophaalden.