Genre: hoorspel

Woord heeft een warm kloppend hart voor het hoorspel en maakt, in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en de afdeling Radiodrama van de NPO, vermaarde hoorspelen maar ook gloednieuwe on-demand beschikbaar. Hier vind u een actuele selectie en de ingang naar alle hoorspelen op Woord.nl

Het hoorspel leeft

Initiatieven als de 475-delige Bureau-reeks van Peter te Nuyl en Krijn ter Braak en de VPRO-serie Geluid Loopt, laten zien dat er sinds een paar jaar een hernieuwde belangstelling is voor het radiodrama bij omroepen en publiek.

Nederland kent een zeer uitgebreide en langdurige hoorspeltraditie. Vooral in de jaren na de Tweede Wereldoorlog waren hoorspelen bij de Nederlandse omroepen sterk in opkomst. De AVRO en de VARA trokken in de eerste instantie de kar, met beroemde series als ‘Paul Vlaanderen’ en ‘Sprong in het heelal’, en de VPRO, KRO en NCRV volgden. Zo’n veertig jaar lang waren er bij de diverse omroepen regelmatig dramaproducties op de radio te horen. Van 1947 tot 1986 bestond er een vaste hoorspelkern, dit was een groep stemacteurs die hoorspelen voor alle publieke omroepen maakte. De kern was samengesteld door de NRU (Nederlandse Radio Unie, een voorloper van de NOS), en leverde acteurs voor alle hoorspelen. Vermaarde namen als Jan Borkus, Sacco van der Made en Donald de Marcas waren aangesloten bij de kern.

In de jaren tachtig, na de opheffing van de hoorspelkern, schonken omroepen steeds minder aandacht aan het hoorspel, het was uit de tijd bevonden, belegen en saai. In de jaren negentig was het Nederlandse radiodrama dan ook zo goed als dood. Geen enkele zender besteedde er meer aandacht aan. Op de achtergrond bleef er desondanks al die tijd een harde kern van verzamelaars en liefhebbers actief, die elkaar vonden op beurzen en internet. Velen zetten zich in voor het conserveren van het Nederlandse hoorspel Sommige verzamelaars hebben completere catalogi dan het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. De liefhebbers zien hun arbeid en wachten de laatste jaren beloond: de publieke omroepen, makers en het mediafonds hebben een hernieuwde aandacht voor het radiodrama.

Mist u bijzondere hoorspelen in het Woord aanbod? Laat het ons weten!